0627142312

Over Jersey Koeien

Op Annie’s Jerseyhoeve leven 125 Jersey koeien. Dit ras is in Nederland wat minder bekend dan de talrijke Fries-Hollandse koeien, maar wordt steeds populairder onder Nederlandse melkveehouders. En dat is niet voor niets, want de Jersey koe levert niet alleen een rijke melk, maar is ook een stuk milieuvriendelijker dan andere runderen.

De diversiteit van de Jersey koe-zuivel

Jersey koeien zijn afkomstig van het Britse Kanaaleiland Jersey en is kleiner dan de meer bekende koeien. De runderen zijn lichtbruin van kleur en zijn zodoende ook makkelijk te onderscheiden. Voor de melkveehouderij behoort deze koe tot de meest gewilde ter wereld en dat is te begrijpen. Het melk van de Jersey koeien bevat bijzonder veel melkvet en is bij uitstek geschikt voor de boter. Dat is echter lang niet alles; omdat het melk zo boordevol voedingsstoffen zit, kan het ook zeer goed gebruikt worden voor allerlei andere zuivelproducten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, vla, kaas, maar ook ijs. Op Annie’s Jerseyhoeve hebben we grote bakken ijs die zijn gemaakt met het melk van onze Jersey koeien. Dankzij de grote hoeveelheid eiwit, is er veel minder melk nodig om bijvoorbeeld kaas te maken, iets wat de koe bijzonder efficiënt maakt.

Eigenwijs

Het karakter van de Jersey koeien verschilt ook met dat van andere runderen; Jersey koeien zijn bijzonder nieuwsgierig en behoorlijk eigenwijs. Waar veel koeien zich gemakkelijk laten leiden, kijkt de Jersey koe liever nog even om zich heen en kiest ze graag haar eigen pad. De nieuwsgierigheid van Jersey koeien is te vergelijken met de nieuwsgierigheid van jonge runderen; als ze iets zien wat hun aandacht grijpt, komen ze allemaal even kijken.

Vlees

Voor het vlees wordt de Jersey koe eigenlijk niet echt gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat het rund geen heerlijk vlees levert. Mocht het voorkomen dat een van onze koeien, om welke reden dan ook, naar de slacht gebracht moet worden, dan zorgen we ervoor dat het vlees van deze koe bij ons in de winkel komt te liggen. Dit heerlijke vlees is vaak erg in trek bij de meer exclusieve restaurants en bij ons in de winkel kunt u uitvinden waarom dat zo is.

Op Annie’s Jerseyhoeve grazen maar liefst 125 Jersey koeien, die op biologische wijze gehouden worden. Hierbij ontbreekt het ze aan niets en kunnen ze zo veel mogelijk vrij bewegen. Hun eigenzinnige karakter zorgt elke dag weer voor een lach op ons gezicht en het maakt ons trots dat we u op verschillende manieren kennis kunnen laten maken met deze prachtige koeien.